5 voordelen van een 360 camera en het ontwikkelen van virtuele tours

  • 23 november 2018

De wereld is groter dan een rechthoek met een 16:9 verhouding, net zoals de wereld rond is kun je ook in 360 graden rondkijken. 360 virtuele tours laten eindelijk de wereld zien zoals het hoort; met volledige vrijheid van rondkijken. Iedereen die ooit een 360 video event heeft meegemaakt heeft het over “immersie”, “empathie”, en dat gevoel van “op een andere plek zijn”. Dat kun je met virtuele reizen bereiken. Je kunt tegenwoordig een 360 camera huren, op een locatie ver weg een film maken en die wereldwijd laten zien. Als promotie voor een vakantie, of voor thuisblijvers die zelf deze reis niet kunnen maken. Ontdek de vrijheid die 360 video tours bieden aan de hand van de vijf voordelen op deze pagina.

1. Alles is zichtbaar, niets wordt verborgen

Iedereen die ooit op basis van enkele foto’s een vakantiebestemming heeft gekozen kan erover meepraten; de werkelijkheid ziet er anders uit dan de brochure doet vermoeden. Het strand ziet er inderdaad prachtig uit, alleen jammer dat de vuilnisbelt enkele tientallen meters verderop nét niet op de foto paste. Met 360 video tours kun je vrij rondkijken en alles met eigen ogen bekijken. De opnames bij 360 virtuele tours zijn meestal ook veel langer, je hebt de tijd om de situatie in je op te nemen. Zo kan de aanstaande reiziger thuis alvast de sfeer proeven zonder achteraf een 1 ster review achter te laten.

2. Er is een volledige immersie voor de kijker

“Immersie” is typisch een term die we vaak horen tijdens een 360 video event. Het klinkt als een marketing buzz woord, toch zit er meer achter. Wanneer je iemand een VR bril laat dragen wordt deze persoon naar een andere locatie gebracht. Je staat plotseling in een uitgestrekte woestijn, of op een besneeuwde bergtop terwijl je in de diepte staart. In combinatie met ruimtelijk geluid is de ervaring compleet. Helaas kun je dit gevoel (nog) niet bereiken met een kleine consumenten camera, je moet nu nog een professionele 360 camera huren om die complete immersie te bereiken. En natuurlijk iemand die de berg op durft te klimmen met deze zware camera.

3. 360 virtuele tours trekken de aandacht

Op een beurs of evenement waar allerlei verre reizen worden aangeboden komen standhouders met de meest creatieve vondsten op de proppen. Nep kamelen op ware grootte, of een stand vol nepsneeuw met vertegenwoordigers in snowboots. En dan is er die ene stand die onzichtbaar is door de menigte eromheen. Daar wordt het 360 video event georganiseerd. Links staat iemand met een VR “duikbril” die tientallen meters onder water duikt, rechts staat iemand met een VR “skibril” die met wankelende benen van een skipiste naar beneden suist. De omstanders kunnen meegenieten op de monitoren. “Wanneer ben ik aan de beurt?” Met 360 video tours trek je de aandacht op ieder evenement.

4. Virtuele reizen spreken een nieuwe doelgroep aan

Laat een gemiddeld persoon van pakweg 80 jaar een pasgetrouwd stelletje op een olifant in Thailand zien en ze zuchten eventjes waarop de reactie komt: “Mooi hoor maar niets voor mij”. Met virtuele reizen breng je een compleet nieuw publiek naar locaties waar ze nooit kunnen komen, maar waar ze wel van zullen genieten. Zo werd speciaal voor iemand die deels verlamd was een 360 video tour gemaakt in de bergen. De tranen stonden in zijn ogen na het bekijken van deze reis door een VR bril. Tijdens een 360 video event breng je de wereld dichterbij. Senioren, mensen met een beperking, gezinnen met jonge kinderen of personen met een beperkt budget.

5. Het is ook mogelijk een standaard video te maken

Door een 360 camera te huren kun je de omgeving in zijn geheel vastleggen, maar wat moet je met die beelden op een televisie in de huiskamer? “Overcapture” is een term voor een groter beeld opnemen en daar later een kader uit halen. Zo kun je in 360 graden filmen en toch die vertrouwde 16:9 film monteren. Je mist niets tijdens het opnemen, je blijft in het moment omdat het niet meer nodig is door de zoeker heen te kijken. Zo worden de meest indrukwekkende virtuele reizen opgenomen die je overal terug kunt kijken, ook zonder VR bril.

Tip: Goedkope VR Cardboards met opdruk laten maken

Zichtbaarheid is van groot belang voor een bedrijf, naast het VR filmpje maken kun je ook een VR bril cadeau geven aan klanten en contacten. Duur? Dat valt reuze mee als je het computergedeelte en scherm weglaat. Met een VR Cardboard tover je namelijk een smartphone om tot een VR bril. Je kunt deze kartonnen houder laten bedrukken met het bedrijfslogo en verspreiden op beurzen, tijdens evenementen of op aanvraag rondsturen per brievenbus post. Naast een bedrijfslogo kun je ook een QR code op de VR bril laten drukken met directe link naar de 360 graden video.

No Comments Found

Leave a Reply