rollators
Blog

Mijn grootouders en hun rollators

Naarmate jij zelf ouder wordt, merk je aan familieleden dat zij echt oud zijn geworden in de tussentijd. Ik vind het heerlijk om zelf een volwassene te zijn, maar je ziet wel jouw ouders en grootouders achteruit gaan. Natuurlijk is dat het hele circle of life gedoe. Dat snap ik wel, maar soms vind ik het toch echt lastig. Bovendien merk ik dat bijvoorbeeld mijn opa en oma het zelf ook moeilijk vinden. In hun gedachten zijn ze nog jong en fit, daarom willen ze niet snel toegeven dat ze het zelf niet meer redden. Mijn grootouders waren laatst op een punt gekomen dat er eigenlijk rollators aangeschaft moesten worden. Dat ging niet geheel vlekkeloos.

Toegeven aan de leeftijd

Zowel mijn opa als mijn oma zijn trotse mensen. Ze weten dondersgoed dat ze best rollators kunnen gebruiken, maar hun eigen pride staat in de weg. Mijn moeder en ik wisten dat wij iets moesten doen waardoor ze eindelijk toe zouden geven aan hun leeftijd. Ze hadden simpelweg echt een rollator nodig om een beetje rond te kunnen lopen. Dus wat besloten wij te doen? We hadden online een leverancier gevonden waarbij we een rollator konden uitproberen. Zonder iets tegen mijn grootouders te zeggen hebben we toen twee stijlvolle rollators besteld. Een paar dagen later kwam de mannen langs en de rollators waren in huis.

Uiteindelijk zelf de beslissing maken

In tegenstelling tot veel andere kinderen en kleinkinderen besloten mijn moeder en ik de grootouders niets te forceren. We hadden letterlijk alleen de rollators in de woonkamer gezet. Toen hebben we even kort uitgelegd hoe de rollator af te stemmen is en dat het een exemplaar is om te testen of het wat is. Daarna zijn we gewoon weg gegaan. We waren namelijk van mening dat dit soort trotse oudjes liever zelf de beslissing maken of rollators nodig zijn. Met forceren of dwingen schiet je echt geen zak op. De beste manier is om jouw grootouders te laten denken dat het hun eigen beslissing was – wat het uiteindelijk natuurlijk ook is.

Mijn grootouders en rollators

Nu vraag jij je natuurlijk af of het gewerkt heeft. Laat ik het zo zeggen: mijn grootouders lopen weer overal makkelijk naar toe. Toen mijn moeder en ik een dag later weer op bezoek kwamen om te kijken hoe het gegaan was met de rollators, zagen we direct dat ze gebruikt waren. Mijn opa is nooit praterig geweest, maar mijn oma begon gelijk met vertellen. Ze vertelde dat ze in lange tijd niet zo’n fijne ervaring had tijdens het boodschappen doen. De rollator die wij hadden uitgezocht heeft namelijk een zeer handige tas. Daarin paste precies alle dingen die mijn oma nodig had. Dankzij de rollator had ze dus niet alleen extra ondersteuning tijdens het lopen. Ze hoefde tevens niet meer te sjouwen met alle spullen. Dus de rollators hebben binnen een dag gelijk hun plekje gevonden in het huis van mijn grootouders.

Laat een antwoord achter