Internet providers en het beschermen van persoonsgegevens

  • 11 april 2018
internet providers plaatje

Al jaren wordt er veel gesproken over de privacy van internetgebruikers en het wel of niet delen van persoonsgegevens naar derden. En zeker nu Facebook in opspraak is na het Cambridge Analytica schandaal wordt er extra veel aandacht aan besteed. Hoe komt persoonlijke informatie op internet? En wat doen internet providers tegen het verspreiden van privacy gevoelige informatie? Is er iets dat je zelf kunnen doen om jezelf beter te beschermen?

Social media en persoonsgegevens

Eén van de belangrijkste bronnen waarop (zeer) persoonlijke informatie wordt ingevoerd en gedeeld is natuurlijk social media. Wellicht zonder dat je het bewust door hebt deel je heel veel op deze platforms. Denk daarbij aan je werk/opleiding, religie, interesses, politieke voorkeur en natuurlijk beeldmateriaal van jezelf. Dankzij internet providers kan je vrijwel overal op internet en gebruik maken van deze social media. Je kiest ervoor om bepaalde informatie met je online vrienden te delen, zoals een foto van een zomers dagje op een vol terras. Of je reageert op een bericht dat iemand anders heeft geplaatst. Je vindt het geen probleem als je vrienden dit allemaal zien, maar je wilt vast niet dat derden dit ook kunnen zien.

Internet providers werken samen met diverse partijen

Internet providers proberen het delen van persoonlijk informatie tegen te gaan door goed internationaal samen te werken. Niet alleen onderling met de diverse internet providers, maar ook met andere spelers op de markt, zoals appontwikkelaars, zoekmachines, hardware producenten en opsporingsdiensten. Met allerlei wetten en regelgeving willen internet providers en andere partijen ervoor zorgen dat het voor instellingen en bedrijven steeds moeilijker wordt om persoonlijke gegevens te verzamelen en te delen. Denk bijvoorbeeld aan de “Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)” of aan het cookiebeleid als je een website bezoekt.

Wat je zelf kan doen

Naast alle inspanningen van onder andere internet providers is het ook goed om te kijken naar je eigen bijdrage online. Wees je ervan bewust dat bijna alles bewaard wordt online, dus deel niet te veel hele persoonlijke informatie. Het is fijn dat je dankzij internet providers de hele dag op social media kan posten, maar bedenk wel dat als je niets publiceert er ook niets over je gevonden kan worden. Ook het regelmatig verwijderen van de cookie acceptaties helpt om jezelf online te beschermen. Zo kan je er, samen met internet providers en de overige betrokken partijen, voor zorgen dat jouw persoonsgegevens niet eenvoudig te vinden zijn online.

No Comments Found

Leave a Reply