Vergroot je kansen in de arbeidsmarkt met een certificaat voor digitale vaardigheden

  • 28 november 2018

Misschien denk je dat het niet waardevol is om een certificaat te halen voor je digitale vaardigheden als je heel goed bent in het werken met bijvoorbeeld Excel. Dit is echter wel degelijk waardevol! Waarom je baat hebt bij het halen van een certificaat voor je digitale vaardigheden, of je hier nu wel of (nog) niet heel goed in bent, vertellen wij je in dit artikel.

Hoe werkt de test?

Alvorens je de test aflegt krijg je bij goede programma’s een training aangeboden. Hierin krijg je een opfriscursus als je al gevorderd bent in het werken met de betreffende digitale vaardigheid of je leert een hoop nieuwe dingen als je nog niet zo ervaren bent. Na de training doe je de bijbehorende test waar een niveau uitrolt. Het niveau waarover jij beschikt komt op een officieel certificaat te staan. Een test is een investering in jezelf en een officiële test kost nu eenmaal wat geld. Zeker omdat je er een training bij krijgt. Let hier op als je online bekijkt waar je de test kunt afnemen.

Welke digitale vaardigheden zijn er?

Digitale vaardigheden is een breed begrip. Wij noemen hieronder voor je op welke testen je kan halen op het gebied van digitale vaardigheden.

  • Ten eerste kan je een Excel test doen. Hierbij test je je vaardigheden in Excel en dit kan nuttig zijn bij een administratieve baan zodat je aan kunt tonen dat je kan werken met Excel op een hoog niveau. Dit geld uiteraard ook voor boekhouders en accountants.
  • Eveneens kan je een Word test afleggen. Bij een functie waarin veel geschreven moet worden is het geen overbodige luxe om aan te kunnen tonen dat je over een bepaald niveau beschikt. Als er bijvoorbeeld een groot rapport geschreven moet worden, komt het goed van pas als jij over bepaalde kwaliteit beschikt betreft Word.
  • Ten derde kan er een test worden afgelegd om het niveau in werken met PowerPoint te bepalen. PowerPoint is een programma dat nogal eens wordt onderschat, maar als je een presentatie geeft aan bijvoorbeeld een potentiele investeerder is het belangrijk dat je dit op een prikkelende manier doet. PowerPoint speelt daar een belangrijke rol in.
  • Een vierde optie is om een outlook test af te leggen. Met outlook kan je eigenlijk bijna alle systemen inrichten. Een test afleggen voor deze digitale vaardigheden komt dan ook bijzonder goed van pas als jij de structuren binnen een bedrijf wil verbeteren of bij wil houden.

Voorkeurspositie bij je sollicitatie

Je kansen in de arbeidsmarkt vergroten direct door een digitale vaardigheden test af te leggen omdat jij bij een sollicitatie op papier kunt aantonen dat je een hoog niveau hebt betreffende een digitale vaardigheid of vaardigheden. Zonder een test geef je zelf een schatting van niveau en zou je jouw kwaliteiten bestempelen als ‘goed’ of ‘zeer goed’. Dit is erg vaag en daarom heb jij een streepje voor als je kunt aantonen op welk niveau jij de betreffende digitale vaardigheid beheerst. Eveneens heb jij met een certificaat hard bewijs van het feit dat je er gevorderd in bent. Iedereen kan immers wel zeggen ergens goed in te zijn maar jij kan het daadwerkelijk aantonen.

Doorgroeimogelijkheden

Door het behalen van een digitale vaardigheden test vergroot je je kansen om binnen een bedrijf door te groeien. Je toont namelijk inzet door een test af te leggen. Dit laat je werkgever zien dat jij jezelf graag verder wil ontwikkelen. Eveneens kan jij je kennis doorgeven aan je collega’s en hierin een coachende rol aan nemen. Dit soort dingen blijven niet onopgemerkt op de werkvloer en zo vergroot je je doorgroeimogelijkheden.

No Comments Found

Leave a Reply